3 Sebab Kenapa Pelajar Lemah Sangat Matematik?

Hai.Harini saya nak share pengalaman saya mengajar.Selain mengajar saya juga mengkaji apakah isu yang anak-anak hadapi.

Kalau mengajar sahaja,senang,semua orang boleh mengajar tapi nak bagi anak faham ikut keupayaan diri mereka sendiri tu yang mencabar.

berikut saya list 3 SEBAB Kenapa anak Lemah Matematik.
.
.

SEBAB 1 : ‘Mental Block’ (Halangan Dalam Minda)

Pengalaman saya handle pelajar.Saya dapati hampir 90% pelajar yang lemah dalam matematik disebabkan oleh halangan dalam Minda dia.Dalam Bahasa inggeris kita panggil “Mental Block”.

Percayalah Yang ni ramai sangat.Ada sesetengah pelajar BELUM TENGOK SOALAN PUN LAGI ,DAH CAKAP SUSAH,tak boleh buat.Ada juga yang cakap tak yah ajar lah cikgu,kami memang tak faham kalau ajar pun.Masalah mental block kalau tak atasi sekarang ianya akan jadi barah besar.PERCAYALAH ianya akan jadi Barah besar..Ajarlah apa teknik sekalipun dan cikgu pakar sekalipun anak pasti tak boleh buat.
.
.

SEBAB 2 : Suka ‘Prepare Last Minutes’

TAK NAMPAK BIG PICTURE
Ni satu lagi.90% pelajar suka sangat buat persediaan LAST MINUTE.Puncanya sebab dia tak nampak Big Picture.kat mana nak guna.kenapa formula perlu macamni,kenapa kena hafal dan lain-lain.

Bila kita last minit baru nak mula,itu yang jadi kelam kabut,stress impact nya bila masuk exam nanti ANAK AKAN CEPAT BUAT ‘CARELESS MISTAKE’ DAN TAK CUKUP MASA.Satu lagi bila dia buat jawapan walaupun dah betul dia still tak yakin dgn jawapan tu.Ada macam tu?
.
.

SEBAB 3 : Tak Ada Teknik Yang Sesuai Dengan Dirinya


Percayalah tak ada seorng anak pun yang dilahirkan untuk jadi ‘BODOH’. Yang membezakan adalah anak-anak yang lemah matematik ni mereka belum lagi juma teknik,sistem atau strategi yang sesuai dengan keupayaan terkini dirinya sahaja.
.
PERCAYALAH ianya akan jadi Barah besar..Pelajar camni buatlah apapun, Ajarlah apa teknik sekalipun bagi dia susah, gagal, stress sahaja dalam kepala dia.

Yang menariknya saya dapati, anak yang lemah ni, bila kita berjaya β€˜pecahkan mental Block’ yang ada dalam kepala dia tu, dia mampu untuk bangkit dengan cepat walaupun masa tinggal singkat sangat dah macam apa yang terjadi pada Anak Puan Sufiea ni.Anak Puan Sufea dari E naik ke C.

Ini anak Puan Sofiea tu. Muhammad Putra

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Ini result masa trial negeri .34 E tau.
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Alhamdulilah ni result masa UPSR sebenar .C.
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Bagi sesetengah orang C je pun. Tapi bagi ibu bapa yang ada anak sejak tahun 4,5 naik ke darjah 6 pun result masih E, dah habis pusat btuisyen hantar pun E juga, cikgu pakar pun dah silih ganti pun dapat E juga, sampai cikgu pun boleh give-up nak ajar, tiba-tiba boleh melonjak dari E ke C ni satu benda yang sangat besar.

Hebat ibu ini kan?. Lagipun tak ada pun yang letak harapan.Sebab tu ibu bapa sentiasa kena bagi sokongan kat anak dikala waktu tu tak ada sorang pun percaya, tapi kita kena wajib sokong dan percaya.Lagi pun bukan anak orang lain anak kita.

Cadangan saya buat persiapan awal.ye.


Saya juga share lebih banyak tips di Telegram Channel disini >> t.me/ParentingMathsCgRajaei

P/s : Dah daftar Program Intensif Cuti Sekolah Maths Catch? Program di buat serentak di Cawangan Maths Catch .Klik sini
Pp/s : Kalau Rumah jauh saya cadang dapatkan sahaja Modul Panduan Lengkap Matematik disini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *