Skill Mengajar Matematik & SKill Pengaruhi Anak 2 Benda Yang Berbeza.

Hai  semua.  

Ada seorang pelajar saya ni, sangat nakal.Saya pernah maki hamun budak ni.Perkara ni pernah terjadi 10 tahun lalu.Kita dah prepare nak mengajar punyalah bagus sampai tak tidur malam,sekali bila mengajar punyalah bising,kacau kawan,tarik tudung kawan perempuan dan baling bola kertas.Ulang alik pergi tandas ni jangan cakap dah.Suruh diam pun boleh tahan 2 minit je. Huhu boleh berapi ..

Hehe ni sebenarnya kisah kesilapan saya 10 tahun lalu.Saya belajar banyak perkara dari saat tu.Baiki diri,cari cara dan kaedah untuk bantu anak didik saya.Benda yang paling besar saya dapat adalah ‘CLARITY’ tentang Skill Matematik dan Skill mempengaruhi budak adalah 2 benda yang berbeza sama sekali. Macam warna hitam dan warna putih. Ramai orang pandai matematik,guru pakar matematik , tapi belum tentu dia tahu cara nak pengaruhi budak untuk ikut apa yang dia nak.Ini kerana skill ni berbeza.

Banyak sekali terjadi mak ayah pandai matematik,engineer ,peguam doktor  bahkan ada juga yang mak ayah cikgu matematik sendiri,tapi bila ajar anak,bukan lagi mereka dekat dan teruja bahkan lagi lari,meluat dan benci dengan matematik. Walaupun ada ilmu matematik tu tapi skill mempengaruhi anak untuk belajar matematik ni mereka tak ada. Bila ajar je rasa cepat meradang,nak jadi singa,kena plak soalan mudah-mudah dia salah,Salah pulak yang berulang,memang cari nahas budak ni .kan?

Ada cikgu-cikgu bagitahu dia boleh sabar kalau ajar anak orang,mai anak dia sendiri memang dia jadi singa,kadang-kadang jadi tarzan.

Betulkan Skill Matematik dan skill nak pengaruhi anak ni 2 benda yang berbeza?

Setuju dengan saya?

Kalau setuju teruskan pembacaan.hehe .Senyum sikit .Jangan serius sangat.sebab saya tulis ni sambil tersenyum je.

Saya ringkas kan dibawah.
Sebenarnya..
.
Anak-anak kita ni ada 3 cara belajar matematik yang berbeza .
.
+ Kinestatik (Terkesan dengan pergerakkan)
+ Audio ( Terkesan dengan Mendengar)
+ Visual (Terkesan dengan Melihat)
.
Bagi anak yang jenis terkesan dengan pergerakkan ni ciri-ciri mereka adalah :
.

+ tak boleh duduk diam
+ suka baling bola kertas kat kepala kawan
+ suka bermain
+ suka kacau kawan,tarik tudung ,baling bola kertas dll.hihi
.
Bagi anak anda yang jenis kinestatik ni ,cara belajar terbaik adalah
.
+ Banyakkan main kuiz,teka-teki,permainan
+ Banyakkan break berkala
+ Belajar dalam keadaan berdiri
+ Belajarlah matematik dengan menggunakan aktiviti.
.
.

Pembelajaran di Maths Catch kami banyak tekankan untuk tarik minat dahulu.Bagi dia suka dengan Matematik,bagi dia suka dengan cikgu dan bagi dia suka dan selesa guna modul Maths Catch.

Bukan terus nah amik,buat 1000 soalan.Kononnya Nak pandai matematik kena buat latihan banyak-banyak.huhu…bukan ,bukan,sabar step by step.

Berdasarkan pemerhatian saya ada 3 sebab kenapa anak kita harini lemah sangat matematik. Saya share satu.

Pertama : 1 Halangan dalam Minda (Mental Block) .

Mental block ni hampir majoriti berlaku pada anak lemah disebabkan oleh pengalaman-pengalaman lalu yang buruk.Buat maths salah kena marah.Belajar rajin-rajin pun gagal juga.Baik tak yah belajar.Benda ni bahaya dan kita kena settle dulu part ni.Kena pecahkan mental block dalam otak dia dulu.

Nanti saya share lagi lebih deep tentang mental block ni.

YANG MENARIK

Saya dapati ada sesetengah anak kita,mental block ni boleh pecah dalam masasa yang sangat singkat.Ada yang 3-4 jam dah berjaya dipecahkan. Bila berjaya ja dipecahkan ,silap-silap kita kena suruh dia stop belajar matematik sebab dia dah semangat,teruja dan ghairah sangat dah nak buat maths.

Ini yang berlaku pada ramai student-student saya macam yang diceritakan oleh ibu bapa kat bawah ni.

YANG NI BELI BUKU JE PUN.

Buat sendiri kat rumah.ikut je panduan dalam buku.

“Anak saya jatuh Cinta dengan buku ni.Asyik berkepit je dengan bukuni’

Ini plak dari Puan Wani.

” Anak dari tak suka maths sekarang asyik nak buat maths jer.Alhamdulilah”

NI YANG JOIN TUISYEN MINGGUAN

” Asyik dapat E dari darjah 4.UPSR dapat B.Itu pun akak dah bangga sangat”

INI YANG PERNAH JOIN PROGRAM (BENGKEL & SEMINAR)

YANG TERAKHIR INI YANG PALING BEST

HEHE.Dah belajar 6 tahun baru tahu ada teknik yang senang katanya.Zaman dah berubah.Banyak inovasi dalam pembelajarans ekarang,tetapi kenapa masih nak guna cara lama.

Dulu-dulu hafal sifir kena berdiri atas kerusi,tak pun guna jari.Itu jer cara.Sekarang ada macam-macam cara.Bila saya share Teknik Ulat Gonggok untuk pembahagian dua digit habis viral kat facebook.huhu.Sebenarnya teknik tu saya dah share 10 tahun lalu lagi.Tak sangka ramai yang belum tahu.Cuma dulu saya banyak share dalam kelas tuisyen dan seminar Maths Catch sahaja.

Kenapa tak bantu anak buat persediaan awal.Nak tak saya bantu anak   ROSITA BINTI JOHAN  2 bulan lebih kedepan berbanding kawan sekelasnya yang lain masa cuti sekolah ni?

PROGRAM CUTI SEKOLAH SESI 2020

Saya buat Program Cuti Sekolah (Catch Momentum) di 9 Cawangan Maths Catch secara serentak bermula 9& 10 Disember 2019 ni.Program NI selama 2 hari. Apa YANG BEST dalam program ni 

KAMI LAYAN ANAK ANDA MACAM 1 BULAN NAK EXAM.

Tapi dalam cara yang berbeza. Belajar penuh aktiviti matematik disamping ulangkaji bab-bab  yang lepas-lepas, kuatkan asas dan yang lagi best pengenalan 2 bab pertama silibus tahun depan

Kita kasi anak anda berada 2 bulan lebih kedepan berbanding kawan-kawan mereka apabila sekolah dibuka nanti.

Best best best ️️️

Program Berbeza,
Cara Berbeza,
Result Berbeza,

 

Daftar disini >> www.mathscatch.com/v2/pcs

(Program Cuti Sekolah 2020)

Jumpa lagi, 

Cikgu Rajaei & Maths Catch Team

Rumah jauh ke? apa yang boleh saya cadangkan adalah dapatkan sahaja modul yang kami gunakan disini >> tinyurl.com/mcr2020

Saya juga share lebih banyak tips matematik di telegram channel saya disini : t.me/ParentingMathsCgRajaei

3 thoughts on “Skill Mengajar Matematik & SKill Pengaruhi Anak 2 Benda Yang Berbeza.”

  1. Siti Zulaiha Binti Abdul Latip

    Sy berminat nk hantar 4 org ank sy ke bengkel matematik tu cikgu. .tapi cuti tahunan sy dh abis pula..klau ari sabtu n ahad mesti sy akn hantar mereka..klau cuti sek awal thn depan ade Insha Allah..sy tak kan lepas peluang ni..cikgu..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *